Hvis du synes du kender tysk Riesling, så prøv endnu et glas

Der findes 13 vinregioner i Tyskland, som hver har sit særkende, særlige mikroklima, jordbundsforhold, foretrukne druesorter, historie og traditioner. Tysklands vinmarker dækker i alt et areal på 100.000 hektarer. De største vinregioner befinder sig primært langs Rhinen og dens bifloder, hvor de klimamæssigt befinder sig i kølige vinområder.  Det giver en lang vækst periode og gør det muligt for druerne at modnes langsomt, så de bevarer deres frugtsyre, mens de danner sukkerstoffer og optager mineraler fra jordbunden. Dette giver de tyske vine deres uforlignelige elegance, friskhed og nuancerigdom i duft og smag.

De tyske vinmarker byder på en række forskellige druesorter, som hver især har sit særpræg. Den vigtigste druesort i Tyskland er Riesling - også kaldet "Druernes Dronning." Riesling er en aromatisk og syrebetonet drue, som modnes langsomt, og som færdigudvikler sine fine smagsstoffer i den sene efterårssol. Den kræver et køligt vinområde, og har optimale vilkår på de stenede og stejle skrænter langs de tyske floddale. Riesling druen er rigtig god til at udtrykke sit terroir, eller med andre ord, til "at fortælle hvor den kommer fra".  Den byder på meget forskelligt nuancerede vine, alt efter voksested og mikroklima.

Den "typiske" Riesling har en bleggul farve med et grønligt strejf. Duft- og smagsmæssigt har den noter af grønne æbler, fersken og ofte lidt lime,  og den har en markant og frisk syre. Rieslingvine, som har vokset på stenede, kalkholdige eller skiferholdige vinmarker har mineralske noter,  og de lidt ældre, lagrede vine, får ofte en interessant note af petroleum - eller "dieselnæse", som det nok så charmerende kaldes.

Ud over de mange forskellige smagsnuancer, som er betinget af mikroklima og terroir,  fremstilles der også mange forskellige typer af vine i forskellige sødmegrader. Druen klarer alt lige fra de elegante, tørre vine til de lidt rundere halvtørre vine og de forskellige former for søde dessertvine. I særlige år fremstilles der også Eiswein.

 - Alt i alt en utrolig varieret og spændende smagspalette af Rieslingvine, - alt afhængig af klima, voksested,  årgang, høsttidspunkt og vinificering.

En skøn verden at gå på opdagelse i.

Zum Wohl!

Tilbage til blog