Vinhøsten 2024 i Tyskland
En udfordrende årgang
Vinåret 2024 vil blive husket som en særdeles arbejdskrævende og udfordrende årgang for vinproducenterne. Sen frost, meget nedbør og skiftende vejrforhold under høsten krævede stor indsats og fleksibilitet fra vinproducenterne. Til gengæld blev de belønnet med druer af høj kvalitet.
Den samlede høstmængei 2024 for alle Tysklands 13 vinregioner forventes at ligge 9% under høstmængden i 2023.
Store regionale forskelle
De ekstreme vejrforhold medførte store forskelle i udbyttet afhængigt af region, druesort og mikroklima.
Det var især sen frost i april, som efter en meget tidlig knopskydning mange steder beskadigede det unge grønne løv kraftigt. Især de østlige vinområder Sachsen og Saale-Unstrut var hårdt ramt, hvilket afspejles i et udbyttetab på 70-73% sammenlignet med året før. Også i Ahr regionen led vinproducenterne ekstraordinært høje vejrrelaterede tab på omkring 64%.
Ved Mosel reducerede omfattende haglvejr i maj udbyttet yderligere, så man der forventer et udbyttetab på 30% og dermed den mindste høstmængde i 50 år.
På skråningerne langs Rhinen eller Nahefloden samt i større dele af Franken og Württemberg satte aprilfrosten også sine spor. Her varierer faldet i høstmængderne fra 19% i Franken til 25% i Württemberg. I Baden og Nahe forventes et høsttab på 14-15%.
De to største tyske vinområder Rheinhessen og Pfalz blev stort set forskånet for frost. Med et minus på 4% ligger Pfalz kun lidt under udbytteniveauet fra året før, og Rheinhessen med et plus på 7% lidt over. I Rheingau ligger høstudbyttet på niveau med året før.
En lille, men fin vinhøst
Ifølge et aktuelt skøn fra Deutsches Weininstitut (DWI) forventes den samlede høstmængde at være omkring 7,9 millioner hektoliter vinmost, hvilket er 10% under det tiårige gennemsnit og 9% mindre end året før.
Det regnfulde år havde imidlertid også positive effekter på udviklingen af vinstokkene. På grund af den gode vandforsyning kunne de optage mange mineraler fra jorden i druerne, hvilket lover ekstraktrige vine med udpræget mineralitet. Desuden har den lange modningsperiode haft en positiv indvirkning på aromadannelsen i bærrene.
Årgang 2024 vil derfor bringe friske, levende vine med udpræget frugt. Takket være moderat alkoholindhold vil vinene i år også være lidt lettere og dermed perfekt matche de aktuelle trends i efterspørgslen.