Vin til de skønne hvide asparges

Vin til asparges

Hvem der har besøgt Tyskland i foråret og den tidlige sommer, har vel næppe undgået at opdage de mange lækre asparges og aspargesretter, som man møder alle vegne.  

Sæsonen løber fra midten/slutningen af april og frem til slutningen af juni. I denne periode kan man købe friskhøstede asparges enten direkte på en af de mange "Spargelhöfe",  på torvemarkeder eller i den almindelige detailhandel. Derudover har enhver bedre tysk restaurant et separat spisekort - Spargelkarte - med et udvalg af asparges retter. 

Asparges findes i forskellige sorter, - hver med sin smagsvariant.  Den mest anvendte (og kendte) er den hvide asparges.  I den klassiske tilberedning serveres den som en portion friskkogte asparges, ledsaget af nye kartofler, en hollandaisesauce og tynde skiver kogt eller røget skinke.  Friske asparges koges kun i ganske kort tid, så de lige akkurat er møre og bevarer deres sprødhed.  

Ud over denne klassiker møder man også en lang række varianter af både varme og kolde retter med asparges, f.eks sat sammen med fisk eller i salater med skaldyr.

Hvilken vin passer til asparges?

Generelt er hvidvin den bedste ledsager, da asparges indeholder nogle bitterstoffer, som ikke går ret godt i spænd med garvesyren i rødvin.  Hvilken type hvidvin man bør vælge, afhænger af madens sammensætning, men syreholdige og friske vine af enten Riesling, Weissburgunder eller Silvaner druen passer godt til mange aspargesretter, - og i særdeleshed til den klassiske kogte asparges med hollandaisesauce.   

 

Tilbage til oversigt