Vin til julemaden

Hvilken vin fungerer til juleand?

Den traditionelle julemiddag med and, rødkål, brunede kartofler og sovs har brug for en vin, som både har frugtsødme til at matche de søde elementer i maden, tilpas med alkohol til at håndtere fedmen, og samtidig have god ekstrakt og smagsintensitet. Herudover er det bedst med et moderat indhold af tannin (garvesyre), da tannin i større mængder ikke fungerer ret godt sammen med de søde elementer i maden. 

Generelt set passer vin lavet af Spätburgunder druen (Pinot Noir) med sin moderate tanninstruktur og fine noter af røde bær rigtig godt til and og vildt. Og når anden serveres i juleudgaven, er det vigtigt at vælge en Spätburgunder med en god tæthed og høj smagsintensitet, ellers bliver den "væltet" af maden.

Spätburgunder-vinene fra Ahrdalen har den særlige egenskab, at de er kølige og frugtdrevne i vinstilen samtidig med at de har masser af ekstrakt. Ahr-vinene, som dyrkes på gamle stokke på stejle skiferskråninger, har dybde og kraft uden at være tunge eller fede. Det gør dem velegnede til både anden, sovsen og sågar de brunede kartofler. 

Vi har været flittige i denne uge og har smagt vine sammen med både and, flæskesteg og det klassiske juletilbehør. Vores favoritter fra Ahr til julemaden blev 2018 Ahrweiler Caspar Spätburgunder Alte Reben og 2018 LANDSKRONE Spätburgunder GG fra Weingut Deutzerhof i Mayschoss.

Og hvad så med vin til flæskestegen ...?

Hvis du spiser flæskesteg juleaften kan du også prøve  - og hold nu godt fast -  at servere en halvsød hvidvin til maden. En tør hvidvin dur ikke, da sødmen i maden oftest vil få en tør hvidvin til at fremstå skarp og sur.

Derimod vil en hvidvin med en vis restsødme matche de søde elementer i tilbehøret og på fornemste vis også balancere saltet på flæskesværdene. En Riesling er særlig velegnet, da den har godt med syre som giver vinen friskhed og kan rydde op efter sovsen.

Så har du mod på at prøve en hvidvin med restsødme, skal du kigge på Mosel-hylderne med Kabinett'er eller Feinherb fra Weingut Loersch  -  her finder du 2018 Hofberg Riesling Kabinett Feinherb og 2019 Goldtröpfchen Riesling Kabinett

Zum Wohl

Tilbage til oversigt